Nieuws


Activiteiten in en rond Den Brommert

Hoewel onze oudheidskamer Den Brommert nu leeg is en de restauratie van dat Rijksmonument en de nieuwbouw van de expositieruimte daarachter veel aandacht vraagt, blijven we natuurlijk werken aan ons doel om de Ambachtse historie dicht(er) bij het publiek te brengen.


                                           juni 2019                                                              juli 2019Vrijdag 21 juni was een heugelijke dag voor ons genootschap. De eerste paal van de nieuwbouw werd geslagen door onze voorzitter Alie Tas en onze oud-voorzitter Anneke Verseveldt.


Stenen bikken
Pet af voor de vrijwilligers van het Historisch Genootschap die ook op deze warme junidagen hun steentje bijdragen aan de verbouwing van De Brommert!
Een groep van 10 personen in wisselende samenstellingen -mannen en vrouwen - zijn al dagen bezig met het schoon bikken 
van de IJsselsteentjes die afkomstig zijn van het gesloopte achterste deel van De Brommert. Zo besparen en verdienen zij geld voor onze vereniging. En door het hergebruik van de stenen passen straks het oude en nieuwe deel van De Brommert weer mooi bij elkaar.
Door de foto krijgt u een aardig idee hoe dat bikken in zijn werk gaat. In een loods bij Jan Rijsdijk staan de bikkers om een grote bak waarin het afval door het rooster valt. Steen voor steen wordt zo ontdaan van cementresten. We zijn Jan Rijsdijk dan ook zeer erkentelijk voor zijn medewerking en het mogen werken op zijn terrein!  

Op de foto rechts is te zien dat er al vier bakken met ieder 500 stenen klaar zijn. Maar er liggen er nog genoeg te wachten.

Op 1 juli naderden de bikkers de 4000 steentjes al. Het gaat prima zo!
Sterkte, bikkels, hartelijk dank!

  
        De nieuwe Swindregt Were is er weer!

           met de onderwerpen:

        'De zoutindustrie in ons dorp'
         door Ger van der Straaten

         en

        'De westelijke zoutketen bij Zwijndrecht en het conflict met 
         een bijzondere papiermolen'
         door Kees van der Leer 


Zo waren we weer een stuwende kracht achter de Zomerfair, die dit jaar nog mooier en spectaculairder was dan in voorgaande jaren.


foto: Marjet Korpershoek


Restauratie Den Brommert: draagt u een steentje bij?

Het spreekt waarschijnlijk voor zich: de aankoop en restauratie van Rijksmonument Den Brommert kost ons veel geld, net als de sloop en nieuwbouw van de expositieruimte achter het pand. Gelukkig zijn er veel mensen en organisaties die bijdragen aan de financiering ervan.

Omdat alle kleine beetjes helpen, houden we een Legosteentjesactie. Iedereen kan symbolisch een steentje bijdragen door voor € 2,50 een (lego)steentje te kopen. Meer steentjes mag natuurlijk ook. Doet u mee? Maak dan het door u gewenste bedrag over op NL54 RABO 0336 2953 67 onder vermelding van “bouwsteentjes”.

We geven u graag een certificaat met daarop de vermelding van uw gift. Wenst u zo'n afschrift, vergeet dan niet uw postadres te vermelden bij de overschrijving.


De tussenstand op 1 januari 2019:  € 3901,50! Namens iedereen die (de historie van) Hendrik-Ido-Ambacht een warm hart toedraagt: dankuwel!


naar nieuwsarchief

Webdesign: Avant.nl