Nieuws

Nieuws uit 'den Brommert'

Zomerfair op het Kerkplein

Op zaterdag 17 juni a.s. werd het gerenoveerde Kerkplein opnieuw in gebruik genomen. Na de officiële opening door wethouder Van de Velde volgde twee keer een optreden in oudhollandse klederdracht van de kostuum- en volksdansgroep Schampeljoen. Op het plein vond verder de hele dag een gezellige zomerfair plaats.
Het historische Kerkplein is dit voorjaar gerenoveerd. Het plein, met een gedeelte van de Dorpsstraat en het pleintje voor de dagwinkeltjes, is fraai herstraat. Er zijn oude lantaarns geplaatst en er zijn bankjes en een watertappunt aangebracht. Het project is in opdracht van de gemeente gerealiseerd in het kader van de gemeentelijke Waalvisie. Dit is een beleidsdocument gericht op de verbetering van de recreatieve en landschappelijke kwaliteit van het gebied rond de Waal en het oude dorp.
Ter gelegenheid van de heropening was de kostuum- en volksdansgroep De Schampeljoen uit Dordrecht uitgenodigd om op het plein een tweetal optredens te verzorgen, om 11.00 uur en om 13.30 uur. Naast enkele volksdansen werd informatie  gegeven over de verschillende historische klederdrachten, die vroeger in ons land werden gedragen.
Verder was er die dag van 10.00 tot 16.00 uur een gezellige zomerfair met ca 14 kraampjes. Het accent lag daarbij op kunst, creativiteit en streekproducten. Er was een boekenkraam met nieuwe en tweedehands  kinderboeken en een kraam met oudhollands snoep. Onze plaatsgenoot Cees Biesbroek demonstreerde het ambachtelijk klompen maken .  De oude toren van de Dorpskerk kon worden beklommen. Ook kon de monumentale Dorpskerk met de prachtige preekstoel en heel oude glas-in-loodramen worden bekeken. Er was een fotograaf aanwezig, die bezoekers in Ot en Sienkledij op de foto zette op de manier zoals dit honderd jaar geleden gebeurde.
Het Historisch Genootschap is verantwoordelijk voor het programma van die dag. Een bezoek aan Oudheidkamer Den Brommert is ook de moeite waard. In het gebouw is een tijdelijke expositie ingericht Er zijn mensen aanwezig die u alles kunnen vertellen van het archief en het werk van het Genootschap. ’s Middags wordt voor de kleine kinderen een tweetal verhaaltjes gelezen en er is een tekenwedstrijd.

 

 

 
Webdesign: Bezichtig.nu